14 Лютого, 2017

Як підвищити гормон росту в організмі

t22

Значення гормону росту для людини важко переоцінити. Гормон росту надає омолоджуючий ефект, прибирає жир і нарощує м’язи. Про те, як підвищити рівень гормону росту природними методами і піде мова в нашому огляді.

Поняття гормону росту і його роль в житті людини

Гормон росту в організмі людини відповідає за ріст кісток і тканин, тобто за збільшення тіла в довжину і загальне збільшення внутрішніх органів. У нього є ще одна назва – соматотропін або соматотропний гормон (СТГ). Він виробляється в передній долі гіпофіза, регулює обмін білків, вуглеводів і ліпідів. До складу цього гормону входить 191 амінокислота.

Гормон росту має кілька піків зростання на добу. В основному це відбувається під час нічного сну, прийому їжі і при фізичній активності.

Соматотропин виробляється все життя циклічно. З народження і до 20-25 років спостерігається найбільша його продуктивність з збільшувальними темпами. До 30 років вироблення сповільнюється і зупиняється приблизно на одному рівні. У зв’язку з цим починаються поки непомітні процеси старіння, спостерігається невелике зниження імунітету. Після 40-45 років гіпофіз виробляє гормон росту на 50% менше в порівнянні з попередніми роками. Ознаки фізіологічного старіння організму стають більш явними. При цьому знижується якість сну, порушується апетит, з’являються зайві кілограми.

Недолік СТГ в дитячому та підлітковому віці веде до карликовості, затримок статевого розвитку, втрати волосяного покриву і розумовою затримок розвитку.

Способи підвищення гормону росту природними шляхами

Лікарі завжди рекомендують три самих перевірених способи:

  • регулярні фізичні навантаження;
  • правильне збалансоване харчування;
  • повноцінний нічний сон.

Гормон росту і спорт

Фізичні навантаження стимулюють вироблення гормону росту. Фактично, будь-яка рухова активність – від ходьби і до важкої атлетики, позитивно впливає на секрецію соматотропіну. Однак деякі види навантажень діють ефективніше інших. Як відомо, в спорті є два типи навантажень – силові або анаероние (підйом вантажів протягом нетривалого часу) і аеробні (біг, ходьба, лижі і т д.). Їх розумне поєднання і є золотою серединою для збільшення вироблення гормону росту. Отже, найкорисніші види фізичних навантажень:

  • Ходьба зі швидкістю від 4 до 6 км / год залежно від рівня підготовки;
  • Заняття з обтяженнями з числом повторів від 10 до 15.

Ідеально, якщо кожен день ви будете гуляти на свіжому повітрі хоча по 30-60 хвилин.

Що ж стосується вправ з обтяженнями – потрібно підбирати таку вагу, з яким вам буде важко зробити заплановане (в нашому випадку 10-15) число повторів. Після цього слід відпочити, але не більше хвилини і знову повторити вправу. Втомилися робити саме цю вправу? Переходьте до іншого, задіють інші м’язи. Саме так тренується відомий голлівудський актор Дуейн Джонсон, який нещодавно зіграв Геракла в однойменному фільмі. Тренування в такому режимі не повинна тривати більше години – в іншому випадку організм почне виробництво кортизолу, так званого гормону стресу, і це знизить ефективність занять.

Якщо не хочете окремо займатися фітнесом і гуляти на свіжому повітрі – можна проводити комплексну тренування. Найбільше гормон росту виробляється при поєднанні силових і аеробних навантажень. Бажано, щоб силова тренування пройшло до аеробного навантаження. Іншими словами, попіднімали штангу – будьте ласкаві пройти на бігову доріжку, а не навпаки.

Ще один безперечний плюс спорту – боротьба із зайвою вагою. Спортивні навантаження в правильному ритмі допомагають позбутися від зайвих жирових відкладень по всьому тілу. А порятунок від жиру також значно збільшує показники соматотропіну.

Ну і, нарешті, режим тренувань. – Тут дуже важливо дотримуватися регулярність. Оптимальним варіантом буде тренінг по 3-4 рази на тиждень тривалістю не менше 45 хвилин. Заняття повинно бути активним, з мінімальними перепочинками, щоб м’язи не встигали охолонути – тренування повинна бути продуктивною. Перед початком тренінгу варто проводити розминку.

Теги: