21 Листопада, 2015

Жировий гепатоз печінки

Жировий гепатоз печінки (стеатоз) – це патологічний накопичення надлишкових жирових клітин в печінкових тканинах. Спочатку жир концентрується тільки всередині клітин печінки – гепатоцитах. Після їх переповнення і розриву, він проникає в усі навколишні тканини. Це призводить до жирової дистрофії печінки – збільшення її розмірів і заміщенню здорових клітин фіброзними розростаннями. Наслідком такого органічного ураження є погіршення структури і функціональних можливостей печінки. Знижується її працездатність, а аткже втрачається здатність очищати організм від шкідливих і токсичних речовин. Надалі стеатоз печінки веде до повного і незворотного переродженню клітин в фіброзну тканину – цирозу. А цей грізний діагноз найчастіше має найсумніші наслідки.

До речі також хотів би вам порадити почитати хорошу статтю: “Чому болить печінка” здесь.

Причини виникнення і класифікація

Істотну роль у виникненні гепатозу печінки грають два основних фактори:

екзогенний (токсичний) – надмірне зловживання алкоголю, деяких гепатотоксичних ліків, проживання в забруднених і екологічно небезпечних регіонах, порушення режиму харчування, робота на шкідливих виробництвах і т.д.
ендогенний – збій в роботі ендокринної системи (цукровий діабет 2 типу, захворювання щитовидної залози), порушення обмінних процесів в організмі (ожиріння), хронічні хвороби ШКТ, деякі генетичні захворювання, вроджені чи набуті патології розвитку органів і систем людини та ін.
Залежно від першопричини, жирова гепатозу печінки може класифікуватися по одному з двох основних типів: алкогольна і неалкогольна. А також по одній з двох форм: первинна та вторинна. Варто відзначити, що жировий гепатоз печінки в останні роки реєструється значно частіше. При цьому в більшості випадків він має саме неалкольную етіологію.

Ще один хороший матеріал по даній проблемі ви можете знайти на сторінці: причины жирового гепатоза де більш детально висвітлюють цю проблему!

Симптоми
На перших стадіях жировий гепатоз печінки майже не має явно виражених симптомів. Тому його виявлення часто відбувається випадково при діагностичних обстеженнях (на УЗД або КТГ) з приводу інших хвороб. До числа найбільш ранніх симптомів можна віднести тяжкість в області правого підребер’я, невеликі болі по нижньому краю реберних дуг, нудота і зниження апетиту, слабкість і зниження імунітету.

Стеатоз печінки може сприяти порушенню відтоку жовчі і її застою (холестаз). При цьому до симптомів може приєднатися жовтушність склер і шкіри, сверблячі дерматити, сильні болі (коліки) і навіть блювота з домішкою жовчі.

Зазвичай гепатоз печінки прогресує досить повільно. Однак при досягненні певної стадії процес дегенерації клітин може прийняти незворотній характер. Тому чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів зупинити хворобу і повністю відновити здорову структуру печінкових тканин.

Діагностика
Лабораторні методи дослідження не дозволяють виявити жирову дистрофію печінки, особливо на первинних стадіях розвитку цього захворювання. Тому при найменших підозрах необхідно провести УЗД або КТГ дослідження печінки.

На запущених стадіях гепатозу може виникнути запалення печінки (стеатогепатит), а потім і її жирове переродження. Тому якщо поставлено діагноз жировий гепатоз печінки, лікування необхідно починати негайно. Адже ускладнений жировий гепатоз печінки практично завжди сприяє розвитку цирозу, гострої і хронічної печінкової недостатності. Це може призвести навіть до летального результату.

Лікування жирової печінки
Основними принципами лікування жирової печінки є її максимальна розвантаження, захист від пошкоджуючих факторів, очищення від скупчилися жирових клітин і відновлення структури тканин. Загальноприйнята схема лікування жирового гепатозу печінки включає:

  • строгу дієту (рослинно-молочні продукти);
  • гепатопротекторні препарати;
  • спазмолітики і анальгетики (призначаються за симптоматичним показаннями);
  • вітаміни групи В12;
  • трав’яні настої і відвари (шипшина, безсмертник, звіробій, кукурудзяні рильця, фенхель, полин та інші);
  • лікувальну гімнастику з підвищеними фізичними навантаженнями.

Також по даній темі рекомендую вам переглянути відео:

Теги: